Pre-productie checklist

Alle informatie die handig kan zijn bij de voorbereiding voor jouw productie

Cutr Admin avatar
Geschreven door Cutr Admin
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Voorbereiding op productie

Voordat je begint met produceren, willen we ervoor zorgen dat jij en je team volledig begrijpen wat de specifieke eisen van de order zijn. Als er iets niet duidelijk is of als je extra informatie nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de bijbehorende email bij de desbetreffende order.

Dit artikel geeft je een duidelijk beeld van ons platform en laat zien wat de mogelijkheden zijn. Je krijgt inzicht in wat je op elk tabblad kunt vinden en wat de doelstelling is. Met behulp van deze uitleg kun je gemakkelijk navigeren op ons platform.

Files

Ons design team is zeer ervaren in het werken met verschillende soorten CAD software. Als je problemen hebt bij het vertalen van de bestanden naar jouw software, dan zou ons team je moeten kunnen helpen.

Vraag jezelf het volgende:

• Kan ik de bestanden openen en volledig en nauwkeurig lezen?

• Worden de bestanden correct naar mijn eigen software vertaald en is de schaal correct?

• Kan ik de volumes en oppervlakken duidelijk zien, evenals de dowelgaten, groeven, zakken enzovoort en hun afmetingen?

• Kan ik platte oppervlakken van gebogen onderdelen identificeren?

• Zie ik eventuele fouten of onjuistheden in het ontwerp bestand?

• Kan ik de bestanden accuraat exporteren naar mijn CNC-machine, met alle benodigde informatie?

Supporting files:

In sommige gevallen kunnen er bijbehorende ondersteuningsbestanden beschikbaar zijn om u te helpen bij het samenstellen of installeren van het project. Deze bestanden kunnen nuttige context en duidelijkheid bieden, dus controleer ze zeker voordat je begint.

Production files

Standaard worden er drie bestanden meegeleverd bij ieder nieuw project: een worksheet, packing slip en nesting reference. Hieronder een uitleg van deze drie onderdelen:

• Worksheet - Dit is een werkblad met alle materialen die gebruikt worden tijdens deze order. Print de informatie uit en gebruik deze om te controleren of alle materialen en onderdelen aanwezig zijn.

• Packing slip - Dit is een pakbon die gebruikt wordt wanneer het project verpakt wordt en op locatie afgeleverd wordt. Het is verplicht om deze pakbon te gebruiken omdat we onze naam willen koppelen aan de aflevering van een project.

• Nesting reference - Via deze link kun je alle nesting references downloaden die je normaal gesproken onder het tabje 'materials' kan vinden. Let op, deze reference is indicatief om te laten zien hoe wij onze offerte en prijzen hebben berekend voor materiaal. Dit geeft wel een beeld hoe de platen genest kunnen worden.

Options

Onder Opties vind je de belangrijkste informatie over het project, elke kop legt uit wat je als productiepartner moet begrijpen. Daarnaast bieden we je ook de ondersteuning die je nodig hebt bij het maken van de juiste keuze.

Notes

In de notities schrijft een klant een aantal belangrijke notes op die nuttig zijn om te weten voor de productiepartner. Zo kan bijvoorbeeld een suggestie gedaan worden voor de installatie- en opleverdatum, maar ook kan er verwezen worden naar een vereiste van het project, of hoe het uiteindelijk geïnstalleerd gaat worden. Dit zijn zaken die goed zijn om te weten voor het goed uitvoeren van het project.

File options

Onder 'File Options' vinden we informatie zoals:

• Quantity - Hoeveel moet er geproduceerd worden?

• Edgebanding - Moet er gekantenband worden? Zo ja, welke zijdes en welke type?

• Sanding - Moet er geschuurd worden? Indien sprake van schuren, met welke dikte?

• Finishing - Moet er een afwerking gedaan worden? Indien sprake van afwerking, wat voor afwerkingen?

Verder geven we aan of het project geassembleerd moet worden of niet. Als laatste vind je 'additional information' wat vaak betrekking heeft op extra hardware voor het project, vaak worden de links naar deze hardware bijgevoegd.

Delivery

Het is goed om te weten dat alle informatie die onder het tabje 'delivery' gedeeld wordt ook direct met de klant gecommuniceerd wordt. Vul je een datum in onder 'delivery schedule', dan krijgt de klant hier direct een update van. Ook het afleveradres komt hier terug. Alle benodigde informatie hierover wordt ook gecommuniceerd naar de klant.

Material arrival- & planned completion date

Hier geef je aan wanneer het materiaal bij jou binnenkomt en wanneer je verwacht dat het project afgerond is. Dit gelieve up te daten binnen 72 uur na acceptatie van de order. Het is mogelijk om de material arrival date aan te passen, geef hier wel een redelijke reden op. Bijvoorbeeld: "Het materiaal is vertraagd".

Delivery Schedule

In dit veld zien we wanneer jij verwacht het project te leveren. Het is mogelijk om het project te leveren voor de afgesproken leverdatum maar zeker niet na de verwachte leverdatum. Houdt er rekening mee dat projecten nog steeds kunnen vertragen, indien de gevraagde deadline niet behaald kan worden, neem dan contact op met Cutr via de email van het desbetreffende project.

Delivery address:

Hier vind je alle benodigde informatie over het afleveradres. Deze informatie wordt ook gecommuniceerd naar de klant.

Checklist

Checklist vereist weinig actie van een productiepartner, maar geeft wel een signaal onder 'Things to do' welke stappen er nog vereist zijn. In dit geval is het vaak de delivery informatie die geupdate moet worden.

Materials

Binnen 'Materials' vind je de gebruikte materialen voor deze order, evenals welke onderdelen deze materialen gebruiken en hoe wij de onderdelen hebben genesteld. Als er meerdere bestanden zijn gebruikt in deze order, vind je in elk bestand welke materialen er zijn gebruikt.

In het voorbeeld zie je dat er gebruik is gemaakt van een Vuren massief paneel met doorgaande lamel. Uit deze plaat komen 16 onderdelen. Als je op het materiaal klikt, worden de betreffende onderdelen ook zichtbaar in de 3D-viewer.

Vervolgens kun je in 'Nesting' nog meer informatie vinden over de plaat, zoals hoeveel procent van de plaat is gebruikt versus hoeveel procent niet is gebruikt. Door op 'View nesting' te drukken, wordt er in een nieuw scherm een nesting voorbeeld weergegeven. Je kunt deze ook direct downloaden via de optie 'download nesting reference files'. Let op: dit is indicatief en kan nog niet gebruikt worden op jouw machines.

De exacte informatie per materiaal is terug te vinden in 'Files' onder de 'Worksheet'. Het is belangrijk om bij ieder project de volgende vragen te stellen:

• Is dit materiaal geschikt voor het gebruik dat dit onderdeel zal krijgen (binnen of buiten)?

• Heb ik het juiste materiaal/de juiste kleur besteld?

• Is het materiaal zonder beschadigingen aangekomen bij mijn leverancier?

• Heb ik genoeg materiaal om alle onderdelen te produceren?

• Is al het materiaal aangekomen?

Nerfrichting

De nerfrichting kan het ontwerp van een afgewerkt product maken of breken. Meestal zullen ontwerpers de nerfrichting specificeren in hun bestand of direct op het Cutr-platform. Dit zal ook beschikbaar zijn in de "Worksheet" die je kunt downloaden binnen ‘Files’. Bij andere materiaalsoorten (zoals MDF) maakt de nerfrichting niet uit

Controleer het volgende:

• Werk ik met een materiaal waarbij de nerfrichting van belang is?

• Is de richting van de nerf door de klant gespecificeerd?

• Heb ik bij mijn werkvoorbereiding rekening gehouden met de nerfrichting?

• Wat is het meest gebruikelijk voor dit soort meubels?

• Zijn deuvelgaten of uitsparingen correct geplaatst, rekening houdend met de nerfrichting die zichtbaar is voor het oog?

Optimalisatie plaatgrootte (vermindering van restmateriaal)

Het is zeer belangrijk om het gebruik van de platen te optimaliseren om de bestelling te produceren met de minimale hoeveelheid materiaal. "Cutlist optimizers" zijn een nuttig hulpmiddel om dit te bereiken. Sommige materialen zijn verkrijgbaar in verschillende plaatformaten, maar deze zullen niet allemaal geschikt zijn voor het ontwerp. Probeer je plaatgrootte te optimaliseren om het goedkoopste of het minste materiaal te gebruiken, afhankelijk van wat het beste werkt voor het desbetreffende ontwerp.

Kantenband

Kantafwerking is een belangrijk onderdeel van de meubelindustrie, vooral voor materialen zoals melamine spaanplaat en MDF met HPL. Het is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de randen van deze materialen er netjes en professioneel uitzien, en omdat het de kwetsbaarheid van de randen voor beschadigingen vermindert. Bovendien kan kantafwerking ook helpen om oneffenheden in het materiaal te verbergen en om het materiaal beter te laten aansluiten op andere delen van het ontwerp. Dit is vooral belangrijk voor delen van het ontwerp die zichtbaar zullen zijn voor het oog.

Vraag jezelf het volgende:

• Zou ik verschillende specificaties voor het kantenband aanbevelen (2 mm is het meest gebruikelijk)?

• Heb ik genoeg materiaal om de kantenband voor dit ontwerp te voltooien?

• Welke lijm gebruik ik (op waterbasis, 1-component/chemische basis, 2-componenten)? Is dat de juiste voor de klant?

• Heb ik 5 tot 10% extra op voorraad voor eventuele uitsparingen?

Stickers

Stickers helpen jou en jouw team (en Cutr) om bij te houden welke onderdelen er geproduceerd worden. Dit stelt iedereen in staat om snel de juistheid en volledigheid van elke bestelling te controleren, ongeacht of het eindproduct door jou of de klant zal worden geassembleerd. Tenzij je een bestelling uit één stuk produceert, is het labelen van elk onderdeel met stickers de beste manier om ervoor te zorgen dat onderdelen van een bestelling niet verloren gaan of verward raken in een drukke werkplaats. Dit zal ook helpen om jouw kwaliteitsborging processen te voltooien voordat je een bestelling aan een klant levert.

Vraag jezelf het volgende:

• Heb ik voldoende informatie om stickers voor de bestelling te printen

• Zijn er stickers en een printer beschikbaar om te gebruiken voor deze bestelling?

• Laten mijn stickers resten achter bij verwijdering?

Assemblage

Een klant kan aangeven dat zij hun project door ons willen laten assembleren. Deze informatie vind je onderaan de 'options' pagina

Vraag jezelf af:

• Is het mij duidelijk hoe de bestelling moet worden samengesteld?

• Moet het ontwerp bewerkt worden om het in elkaar te kunnen zetten?

• Moet ik lijm en/of schroeven gebruiken? Heb ik de benodigde materialen?

Restmateriaal

Klanten hebben verschillende redenen om wel of niet te kiezen voor het ontvangen van restmateriaal bij hun bestelling (bijvoorbeeld om kleine stukjes te gebruiken voor andere projecten, of omdat ze niet zelf het materiaal willen afvoeren en hiervoor een extra vergoeding willen betalen).

Ze kunnen dit selecteren tijdens het plaatsen van een bestelling via de optie "Left over material" onder de ‘Options’ Als dit geselecteerd is, kun je het restmateriaal gemakkelijk aan het project vastmaken bij levering. Dit heeft echter wel impact op de transportkosten voor de klant. We houden hier rekening mee.

Offers

Offers is het belangrijkste onderdeel, omdat we hier vertellen wat dit project jou gaat opleveren. Bovenaan vind je direct het totaalbedrag exclusief btw. We storten dit volledige bedrag. Er zitten dus geen fees of verborgen kosten verbonden aan het werken met Cutr.

Wij berekenen onze offers op onze eigen manier, waarbij we een logische verdeling maken tussen verschillende onderdelen zoals werkvoorbereiding, materiaalkosten, productiekosten en transportkosten. We proberen ieder item zo duidelijk mogelijk te onderbouwen, zodat het duidelijk is hoe we tot onze prijs komen.

Vervolgens kun je aangeven of je de order wilt weigeren of accepteren. Als je de order weigert, kun je nog feedback geven zonder het gehele project af te wijzen. Je kunt daarna ook het gehele project afwijzen, zodat we niet meer bij je terug hoeven te komen met vragen of een tegenbod. Als je direct tevreden bent, kun je op 'accepteren' drukken.

Als het project geaccepteerd wordt, is er sprake van een bindende overeenkomst. We gaan er dan vanuit dat jij het project gaat opleveren.

Onderaan de offerte kun je de offerte ook downloaden door op de 'download pdf' knop te drukken.

Billing

Het laatste tabblad gaat over de betaling. Hier vragen we je om binnen 24 uur na acceptatie van de offerte jouw factuurreferentie toe te voegen. Dit is zodat je jouw factuur van ons platform kunt downloaden inclusief een factuurreferentie die je aan je eigen administratie kunt toevoegen

Verder vind je hier de facturen zoals afgesproken. Normaal gesproken betalen we 70% na acceptatie en de laatste 30% na oplevering. De verdeling tussen deze twee facturen vind je in het tabblad 'Billing'.

Je kunt de factuur bekijken door op 'view' te klikken. Vervolgens kun je bovenaan de pagina de factuur downloaden. Alle benodigde informatie zou op de factuur moeten staan.

Heb je vragen of opmerkingen? Contacteer ons via support@cutr.ai. Je ervaring en kennis in dit gebied zal ons helpen om de best mogelijke producten te leveren aan onze klanten. Als je suggesties hebt die onze producten nog verder kunnen verbeteren, laat het ons dan weten.