Bestanden voorbereiden voor houtproductie
Het controleren van je bestand op fouten

Waar moet je op letten voordat je een bestand kunt oploaden bij Cutr.

Cutr Admin avatar
Geschreven door Cutr Admin
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Richtlijnen voor goede bestanden

Voordat je klaar bent om je bestand op te slaan, controleer dan nogmaals goed dat er geen kleine fouten gemaakt zijn. Volg daarbij de volgende richtlijnen:

• Controleer de structuur-boom: hebben alle onderdelen de juiste naam?

• Zorg dat je bestand altijd is samengesteld uit ‘volumes’ (niet uit verbonden oppervlakken of aangezichten).

• Tip: Meestal dit kan je gemakkelijk controleren door de pictogrammen in je structuur-boom te controleren.

• Als je het bestand hebt geconverteerd: zorg er dan voor dat je alle oude losse lijnen en punten hebt verwijderd. Dit voorkomt fouten bij het converteren naar andere bestandstypen.

• Check je doorsneden om te zien of de panelen elkaar raken of tegen elkaar botsen.

• Zorg ervoor dat alle panelen de juiste maat hebben.

Checklijst voor het perfecte bestand

Zorg dat je onderstaande punten weet voordat je het bestand upload naar Cutr.

• De naam van je gewenste (eind)product

• De correcte structuur-boom, met namen per onderdeel, gegroepeerd per corpus

• De juiste materialen, gerangschikt naar dikte

• De marges voor toleranties/afstellingen

• Het aantal

• De afwerking (oliën, lakken of verfspuiten)

• Als je een PDF meestuurt, zorg dan voor een legenda en de juiste projecties (bij voorkeur Amerikaanse projectie)

• Is het een terugkerende bestelling: ja/nee

• Is er montage nodig: ja/nee

• Bij schuren: met welk korrelnummer (P120, P180, …)

• De afwerking: wat voor soort afwerking?

• Moet er kantenband op: ja/nee en dikte (1 of 2 mm)

• Moet het vervoerd worden: ja/nee

Veel voorkomende fouten

We hebben nogal wat ontwerpbestanden bekeken. Dit zijn de meest voorkomende fouten die we zien:

• Deuvelgaten zijn te klein of niet diep genoeg

• Er wordt de verkeerde dikte gebruikt voor een bepaald materiaal

• Er is onvoldoende ruimte tussen de deuren (best practice: 3 mm)

• Het programma probeert alle randen op één lijn te krijgen (producenten raden aan om de randen een beetje te verschuiven, zodat er rekening gehouden kan worden met uitzetten van hout bij vocht- en temperatuurschommelingen)

• Verkeerde naamgeving van onderdelen

• Sommige onderdelen van een ontwerp die zijn getekend met de ‘spiegelfunctie’ van bepaalde softwareprogramma's, worden in de software van de producent onterecht beschouwd als identieke stukken. Zorg er daarom altijd voor dat deze elementen onafhankelijk van elkaar worden ontworpen.

Hier is een voorbeeld van hoe deze fouten leiden tot fouten in uw eindproduct:

Waarom is de juiste dikte belangrijk?

Stel dat je bijvoorbeeld MDF met HPL wilt gebruiken in je ontwerp. De standaard dikte voor MDF is 18 mm. Als je vervolgens HPL aanvraagt, moeten we HPL aan beide zijden van het paneel verlijmen, anders buigt je paneel door.

HPL is 0,6 mm dik. Je paneel wordt dan dus 19,2 mm dik in plaats van 18 mm. Daarbij komt dat als dit een ontwerp is voor een corpus met twee kanten (linkerkant/rechterkant), dan zal je kast uiteindelijk 2,4 mm breder worden dan je ontwerp. Als hier geen rekening mee wordt gehouden in je ontwerp, dan zal het in praktijk misschien niet passen.

Dit kan ook van invloed zijn voor de exacte plaatsing van je deuvelgaten. Normaal gesproken is je deuvelgat gecentreerd. Bij een 18 mm plaat staat deze op 9 mm, maar als je paneel nu 19,2 is, zal het deuvelgat niet langer gecentreerd zijn op 9 mm. Technisch gezien zou een meubelmaker het gat naar 9,6 mm moeten verplaatsen. Op grote schaal kan dit voor veel problemen zorgen.

Waarom is een goed bestand belangrijk?

• Je ontwerp kan op technisch niveau begrepen worden door alle specialisten (andere ontwerpers, ingenieurs en makers)

• De verwachtingen zijn voor iedereen helder: de maker weet precies wat hij moet produceren, de klant weet precies wat hij als eindproduct krijgt

• Minder kansen op productiefouten

• Minder kansen op fouten tijdens het monteren

• Als het bestand perfect is, is het gemakkelijk te reproduceren. Herhaalbestellingen worden een makkie!